Annons

Uppmanas beställa hem dagen efter-piller

Brittiska kvinnor uppmanas tänka efter före och se till att ha akut
p-piller hemma under jul- och nyårshelgerna. De erbjuds till och med att
få det gratis hem med posten.

7 dec 2011, kl 11:56
1

Jul- och nyårshelgerna ses av den brittiska välgörenhetsorganisationen BPAS som en högriskperiod för både oönskade graviditeter och könssjukdomar. Därför uppmanas kvinnor nu att se till att de har akut p-piller hemma under helgerna, skriver BBC.

Akut p-pillret finns sedan flera år tillgängligt receptfritt på apotek och kliniker, men välgörenhetsorganisationen är orolig för att kvinnor avskräcks från att ta dem på grund av ett högt pris, ungefär 265 kronor, i kombination med helgstängda apotek och kliniker.

Eftersom dagen efter-pillret bara är effektivt under de första 72 timmarna efter sex och bör tas så tidigt som möjligt så erbjuder man nu gratis hemleverans av läkemedlet. Kvinnorna kan beställa pillret genom att fylla i ett formulär på nätet och tala med en barnmorska i telefon. Pillret skickas sedan hem med posten tillsammans med kondomer.

– Vi vet att kvinnor ofta inte tar dagen efter-pillret efter oskyddat sex. De kanske tror att risken för att de ska bli gravida inte är hög, och de kan avskräckas av kostnad och skämmas för att skaffa pillret, sade Tracey Forsyth, barnmorska vid BPAS, till BBC.

Flera välgörenhetsorganisationer uppskattar initiativet av BPAS, men andra organisationer kritiserade det eftersom det uppmanade ?oförståndigt sexuellt beteende?.

I Sverige är dagen efter-piller receptfritt och kostar cirka 150 kronor per dos.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Akut p-pillret Norlevo 1,5 mg kostar i Sverige 160 kr. Det tycker jag är ett häftigt pris för en gammal icke patenterad substans.
    Att den kostar 265 kr i England lämnar en hel del övrigt att önska.