Ung svensk forskare får miljonstöd

Svenska forskaren Thomas Helleday, professor vid Stockholms
universitet och Oxfords universitet, får 23 miljoner kronor från den
europeiska forskningsorganisationen ERC, för att utveckla målinriktade
cancerbehandlingar.

8 dec 2010, kl 11:10
0

Annons

Thomas Helleday är född 1971 och den yngsta svenska forskare som hittills fått anslaget från European Research Council, ERC, som riktar till etablerade forskare i Europa. Anslaget är avsett för ett projekt under fem år som handlar om ett nytt koncept för att ta fram målriktade cancerbehandlingar.

I projektet kombineras cancerbiologi, genetik, matematiska nätvärk med läkemedelskemi. Tanken är att forskarna i projektet förutom att hitta läkemedel, genom de genetiska nätverk som byggs, även hitta specifika svagheter hos cancerceller i jämförelse med vanliga celler. Detta skulle i sin tur kunna leda till riktade behandlingar som selektivt dödar cancerceller utan att ge drabba andra celler.

Thomas Helledays forskargrupp har redan tidigare tagit fram så kallade PARP-hämmare genom konceptet.  De används i kliniska fas I?III-studier för att behandla ärftlig bröst- och äggstockscancer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng