Annons
Två vill bli ordförande i Sveriges farmaceuter

Två vill bli ordförande i Sveriges farmaceuter

Sandra Jonsson och Agnieszka Madej kandiderar båda till posten som förbundsordförande.

24 nov 2022, kl 09:15
0

Annons

Sandra Jonsson valdes in som ordförande i Sveriges farmaceuter i september 2020.

Agnieszka Madej.

Agnieszka Madej.

I morgon inleder Sveriges farmaceuter sitt fullmäktige. På lördag är det dags för val av ordförande för de kommande tre åren. Valet kommer att ske vid en sluten omröstning. Till posten finns det två kandidater; nuvarande ordförande Sandra Jonsson samt valberedningens nominering Agnieszka Madej. Det rapporterar Svensk farmaci.

Varit ordförande sedan 2020

Sandra Jonsson, som arbetar på sjukhusapoteket vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, valdes till ny förbundsordförande vid ett dramatiskt fullmäktigemöte i september 2020. Valberedningen hade föreslagit ett omval av den då sittande ordförande Ulf Janzon. Men under sittande fullmäktigemöte nominerade Karin Gummesson, ordförande för förbundets apotekssektion, i stället Sandra Jonsson. Vid en sluten omröstning vann hon sedan med siffrorna 16 mot 10, vilket Läkemedelsvärlden då skrev om.

Kritiker talade om en ”kupp” och varnade för att det inträffade kunde bidra till att Sveriges farmaceuter skulle splittras i två delar. En som är inriktad på apoteksvärlden och en som sysslar med andra professionsfrågor för farmaceuter.

Fullmäktige i Sveriges farmaceuter

Nu ställer Sandra Jonsson upp för omval. Inför valet av ny ordförande har valberedningen lämnat in en skriftlig redogörelse om sin process för att nominera en ny ordförande. Enligt Svensk farmaci går det i redogörelsen att uppfatta det som att Sandra Jonsson inkommit med sin kandidatur sent i processen, något som hon själv inte håller med om.

– Jag har sedan september sagt att jag är tillgänglig för omval, så jag har inte tänkt något annat än att ställa upp för omval, säger hon till Svensk farmaci.

I sin redogörelse har valberedningen nominerat Agnieszka Madej, som är konsult inom kvalitetssäkring i läkemedelsindustrin, till ny ordförande. Hon ska dock inte ha varit medveten om att det fanns fler kandidater till ordförandeposten.

– Jag blev kontaktad av valberedningen och hade då ingen aning om hur de hade tänkt det hela. Jag visste inte då att sittande ordförande skulle ställa upp för omval. Jag blev tillfrågad och tackade ja till nomineringen, säger hon till Svensk farmaci.