NT-rådet ändrar sig om CAR-T-terapin Tecartus

NT-rådet ändrar sig om CAR-T-terapin Tecartus

Nu får vården klartecken från NT-rådet att använda Tecartus mot cancersjukdomen mantelcellslymfom.

24 nov 2022, kl 12:46
0

Regionernas gemensamma organ för nationellt införande av nya terapier, NT-rådet, rekommenderar regionerna att använda CAR-T-terapin Tecartus (brexukabtagen-autoleucel) mot mantelcellslymfom.

I april 2022 publicerade NT-rådet en rekommendation till regionerna om att inte använda Tecartus. Nya data om överlevnad och ett avtal som reducerar kostnaderna har dock nu lett till att rådet har ändrat sig.

Rekommendationen gäller vid återfall i sjukdomen eller när patienten inte svarar på tidigare behandling.

Sjukdomens svårighet är mycket hög

Mantelcellslymfom är en malign tumörsjukdom som utgår från B-lymfocyter som normalt finns i lymfkörtlarna. Sjukdomen är en aggressiv undertyp av non-Hodgkins lymfom. I Sverige insjuknar mellan 80 och 100 personer varje år i mantelcellslymfom.

NT-rådet bedömer tillståndets svårighetsgrad som mycket hög. Med dagens behandlingsalternativ anses mantelcellslymfom i regel inte gå att bota.

T-celler modifieras genetiskt

Tecartus är den första CAR-T-terapin mot mantelcellslymfom. CAR-T-terapier bygger på att vita blodkroppar (T-celler) tas ut från patienten och modifieras genetiskt. På så sätt kan de känna igen och döda en viss typ av cancerceller. De modifierade cellerna förs tillbaka till patienten och bekämpar cancersjukdomen.

Tecartus ges som en engångsbehandling och marknadsförs av företaget Kite pharma, ett dotterföretag till amerikanska Gilead sciences.

Läkemedlet fick ett villkorat marknadsgodkännande i EU i december 2020. Godkännandet baserades på en klinisk multicenterstudie där 74 patienter med mantelcellslymfom fick behandlingen på grund av återfall eller behandlingsresistens. De följdes i 12 månader. Hos 84 procent krympte tumören och hos 59 procent konstaterades ett komplett svar, det vill säga att alla tecken på cancer var borta.

I januari 2022 gjorde Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, en hälsoekonomisk bedömning av Tecartus. Myndigheten värderade då att kostnaden per så kallat vunnet kvalitetsjusterat levnadsår var cirka 1,1 miljoner kronor jämfört med standardbehandling.

Osäkerheten i den hälsoekonomiska värderingen bedömdes dock som mycket hög, bland annat på grund av osäkerheter i andelen långtidsöverlevare bland patienter som behandlats med Tecartus. Detta påverkar vilken kostnad som kan accepteras för läkemedlet, skriver NT-rådet.

CAR-T-terapin Tecartus kostnadseffektiv

Sedan TLV:s hälsoekonomiska bedömning gjordes har en treårsuppföljning av patienterna i studien, som låg till grund för godkännandet, publicerats. Uppföljningen visar att ett komplett svar observerades hos 68 procent av patienterna och att medianöverlevnaden var 46,6 månader.

Dessa resultat minskar osäkerheten gällande andelen långtidsöverlevare jämfört med innan, skriver NT-rådet. Dessutom har det förekommit nationella förhandlingar med företaget vilket har resulterat i ett avtal om reducerat pris för regionerna.

Avtalet i kombination med den data som har tillkommit gör att NT-rådet nu bedömer Tecartus som kostnadseffektivt.