Annons

Två apotek har sagt nej till etikavtal

Apovet, en av de nya apoteksaktörerna har nu sällat sig till raden av apotek som skrivit på etiköverenskommelsen mellan läkemedelsföretag och apotek. Men alla nya apoteksägare är inte lika positiva till avtalet.

27 okt 2010, kl 13:51
1

Huvuddelen av apoteksmarknaden har skrivit på den gemensamma överenskommelsen mellan läkemedelsföretag och apotek. Men inte alla. Djurfarmacia, ett nyöppnat apotek i Trollhättan, har till exempel bestämt sig för att inte göra det.
? Jag är inte emot reglerna, men tycker det är lite knepigt att läkemedelsbranschen går ut med ett avtal om att vi ska lova att inte ta emot mutor från dem, säger Göran Molin som driver apoteket tillsammans med sin hustru.
? Det finns en mutlagstiftning och en lag som reglerar gåvors värde. Det följer vi. Och vi är dessutom med i Sveriges Apoteksförening som har etiska regler som vi följer. Så det här sköter Sveriges lagstiftning och Apoteksföreningen tycker jag.
? Personligen anser jag i så fall det vore rimligare att vi som apotek gick ihop och sa att vi inte ska ta emot något. Nu är det istället de som bjuder som vill att vi ska lova att inte göra det. Det är inte logiskt tycker jag.

Enligt Pär Tellner på Lif har förutom Djurfarmacia också ApoEx meddelat att man inte tänker skriva på avtalet. ApoEx har inte nåtts för en kommentar.

Sedan tidigare
är Apoteket, Apotek Hjärtat, Kronans Droghandel, Medstop, Vårdapoteket, Apoteksgruppen, Familjeapoteket, Foxfarmaci, Åhléns, DocMorris och Cura apoteket anslutna till överenskommelsen.
Enligt Pär Tellner ligger förfrågan om att gå med hos fyra mindre apotek i Falkenberg, Luleå, Uppsala och Löddeköpinge.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Åtminstone två aktörer som orkar tänka till.
    De som har skrivit på avtalet har endera läst villkoren slarvigt eller så har de ett förståndsminus.