GSK betalar fem miljarder

Efter en förlikning med det amerikanska justitiedepartementet
kommer Glaxosmithkline att betala fem miljarder för att ha sålt
kontaminerade läkemedel.

28 okt 2010, kl 12:42
0

Annons

Det brittiska företaget Glaxosmithkline, GSK, har nått en förlikning med det amerikanska justitiedepartementet. Företaget ska nu betala omkring fem miljarder svenska kronor på grund av dåliga säkerhetsförhållanden vid en av deras tillverkningsanläggningar. Anklagelsen om kontaminering gäller ett tjugotal av GSK:s läkemedel som sålts på den amerikanska marknaden, däribland ett antidepressivt preparat.

Anläggningen som alla förorenade preparaten tillverkats vid ligger i Puerto Rico. När den dåvarande säkerhetschefen, Cheryl D, Eckard, varnade om de usla säkerhetsförhållandena inne i fabriken. Hon får nu upprättelse och minst 646 miljoner kronor för att ha tipsat om bristerna.

Enligt ett utlåtande från GSK har fabriken varit stängd sedan år 2009. De säger även att de ångrar att de någonsin använde sig av fabriken. Ingen patient uppges ha blivit skadad av de kontaminerade läkemedlen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng