Tropiska sjukdomar kan nå Sverige

Smittskyddsinstitutet, SMI, har skapat ett europeiskt nätverk för att
samla kunskap om tropiska sjukdomar. Om
klimatet blir varmare och torrare riskerar Sverige att nås av smittorna, som bland annat sprids via myggor och fästingar.

17 jun 2008, kl 13:34
0

Klimatförändringarna kan leda till att tropiska sjukdomar som exempelvis Rift Valley blödarfeber, West Nile feber och Krim-Kongo blödarfeber sprider sig i Europa. Därför har SMI bildat ett EU-finansierat nätverk där Sverige främst bidrar med avancerad teknologi medan andra länder bistår med klinisk kunskap och erfarenhet från fältarbete. Förutom att utbyta kunskap är syftet med nätverket att ta reda på vilka resurser som finns i Europa för att hantera till exempel detektion och smittspårning.

Det inledande mötet äger rum i Istanbul den 26 juni. Turkiet, Slovenien och Grekland är de länder i Europa som är hårdast drabbade av tropiska sjukdomar idag.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng