Graviditetsstudier av läkemedel efterfrågas

Det råder en stor brist på läkemedelsstudier när det gäller behandling
av tropiska infektionssjukdomar hos gravida. Detta varnar thailändska
forskare för i en artikel i Plos Medicine.

17 jun 2008, kl 12:14
0

Av de 536 000 kvinnor som dog världen över under 2005 i samband med graviditet, förlossning eller tiden strax efter förlossningen fanns 99 procent i utvecklingsländer. Samtidigt utvecklas väldigt få nya läkemedel inriktade på kvinnohälsa kopplad till graviditet och förlossning. Tre thailändska forskare belyser problemet i en artikel i Plos Medicine och menar att förklaringen ligger i ett ?moment 22?.

Sedan talidomidkatastrofen har läkare varit mycket försiktiga med att ge nyutvecklade läkemedel till gravida kvinnor. Dessa läkemedel bär också ofta en varning om att de inte bör användas vid graviditet ? men inte alltid beroende på oroväckande toxikologiska testresultat utan ibland enbart på grund av otillräcklig klinisk information. Och så länge läkemedlen inte skrivs ut till gravida kvinnor fås heller inte någon ny information, menar författarna.

Framför allt är det här ett bekymmer i tropiska länder, där infektionssjukdomar står för hälften av alla dödsfall. De flesta läkemedel som används för att behandla dessa sjukdomar har inga eller väldigt få graviditetsstudier bakom sig, skriver författarna. När det gäller malaria och hiv har nu forskning kring läkemedel och graviditet satt igång men forskarna tar ändå upp malaria som ett exempel på problematiken.

Av över 500 prövningar av antimalariamedel mellan 1966 och 2006 tittade endast 31 stycken specifikt på behandling av gravida kvinnor. Och trots att artesunate har visats minska dödligheten vid svår malaria med 35 procent jämfört med kinin är det fortfarande kinin som är det läkemedel som oftast används för att behandla svår malaria hos gravida.