Annons

Trippelbehandling mot hepatit C

Abbvies trippelkombination mot hepatit C botade nästan alla patienter, enligt två studier.

17 apr 2014, kl 07:03
0

Annons

Foto: iStockphoto

Allt fler interferonfria hepatit C-behandlingar visar gott resultat. Nu senast har Abbvies trippelbehandling visat sig bota infektionen både hos obehandlade patienter och hos patienter som fått tidigare behandling. 

I studien SAPPHIRE behandlades patienter med hepatit C av genotyp 1 med Abbvies trippelkombination av ritanovir, ombitasvir och dasabuvir tillsammans med ribavarin under tolv veckor. I studien ingick 631 tidigare obehandlade patienter, varav 473 randomiserades till trippelbehandlingen och 158 fick placebo. Efter tolv veckor hade infektionen läkt ut hos 96 procent i gruppen som fick trippelbehandlingen. 

Man studerade även behandlingen hos patienter som haft ofullständig effekt av tidigare behandling med pegylerat interferon och ribavarin. Av 394 patienter randomiserades 297 till trippelbehandling i kombination med ribavarin i 12 veckor. Även där blev 96 procent botade.

Efter tolv veckor fick även patienterna i placebogrupperna Abbvies trippelbehandling.

I studien TURQUOISE studerades effekten av trippelbehandlingen även hos patienter med levercirros, skrumplever. De är generellt svårbehandlade. I studien ingick 380 patienter. Av de som behandlades i 12 veckor botades 92 procent och 96 procent av dem som fick behandling i 24 veckor.  

Behandlingen var generellt vältolererad, och de vanligaste biverkningarna var trötthet, illamående, sömnlöshet, huvudvärk, diarré och hudutslag.

Abbvie presenterade resultaten vid den internationella leverkongressen och har även publicerat studierna i NEJM. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng