Tre nya lagförslag från EU-kommissionen

Efter att förslaget skjutits upp flera gånger under hösten har nu EU-kommissionen lämnat över det så kallade Pharma-paketet till EU-parlamentet. Paketet innehåller tre olika lagförslag och fyra politiska initiativ.

11 dec 2008, kl 10:22
0

Det övergripande syftet med hela Pharma-paketet är att stimulera den europeiska läkemedelsmarknaden, men också att öka säkerheten kring läkemedel. För att uppnå det anser EU-kommissionen att det krävs lagförändringar inom tre områden.

Det första området är förfalskade läkemedel, där lagförslaget bland annat innebär att vissa grupper av läkemedel ska plomberas och förses med en särskild individuell produktkod. Det andra området handlar om hur läkemedelsföretag ska få sprida information till allmänheten om receptbelagda läkemedel. Här föreslår kommissionen bland annat att reklam fortfarande ska vara förbjudet men att läkemedelsföretag på olika sätt ska få göra information om sina läkemedel tillgänglig för allmänheten. Det sista området som kommissionen lagt ett nytt lagförslag inom är farmakovigilans, där en ny vetenskaplig kommitté som ska fokusera på läkemedelssäkerhet finns med som ett förslag.

Förutom lagförslagen lägger kommissionen också fram fyra olika politiska initiativ. Där ingår förslag om att EU bör arbeta för att göra det mer transparent vilka hälsoekonomiska överväganden varje medlemsstat gör kring nya läkemedel. Kommissionen vill också utveckla flera initiativ för att stimulera den europeiska läkemedelsforskningen.
? Allt vi föreslår bygger på behovet hos patienter runtom i Europa att kunna dra fördel av läkemedel som är säkra, nya och tillgängliga. De ska vara de som är bäst informerade om tillgängliga mediciner och behandlingar eftersom det är deras hälsa som står på spel, säger kommissionären för näringslivsfrågor Günter Verheugen i ett pressmeddelande

­

Mer om de enskilda lagförslagen kommer under dagen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng