Annons

Tre jättar får amerikanskt vaccinuppdrag

Amerikanska staten har beslutat att satsa omkring en miljard dollar för
att påskynda utvecklingen av vaccin mot viruset H1N1. Sanofi-Aventis, Novartis och
Glaxosmithkline är företagen som får del av kakan.

27 maj 2009, kl 18:10
0

Annons

Världens länder gör sitt bästa för att stå beredda att möta ett eventuellt pandemiutbrott av den så kallade svininfluensan. Viruset, H1N1, har än så länge inte förklarats vara ett pandemiskt virus av Världshälsoorganisationen, WHO, men eftersom det enligt tillverkarna kommer att ta omkring tre månader att få ett färdigt vaccin vill många börja arbeta redan.

Den amerikanska hälsoministern Kathleen Sebelius gick i början av veckan ut med att amerikanska staten nu satsar en miljard dollar på tre vaccinproducenter. Pengarna, som tas från andra forskningsprojekt, kommer fördelas mellan Sanofi-Aventis, Novartis och Glaxosmithkline (Gsk) så att de under de kommande månaderna kan börja tillverkning av vaccin. ?Vårt mål är att ligga steget före H1N1?, sade Kathleen Sibelius i ett uttalande.

Novartis, som har fått en order på omkring 290 miljoner dollar och Gsk som har fått en på 180 miljoner, ska producera antigen och adjuvant medan Sanofi-Aventis har ett kontrakt på 190 miljarder för att tillverka enbart antigen. Företagen väntar nu på att få viruspartiklar från det landets smittskyddsmyndighet, CDC, uppger nyhetstjänsten Pharmatimes.

Pengarna kommer också att användas till att tillverka så kallade pilotdoser av vaccinet som ska testas i kliniska försök. I detta arbete engageras ytterligare två läkemedelsjättar. Astrazeneca:s Medimmune och australiensiska CSL ska utföra tester för att bestämma vilka doser som är de mest effektiva.