Annons

WHO uppmanar till HPV-vaccinering

Världshälsoorganisationen, WHO, antog i april ett dokument som förordar
allmän vaccinering mot HPV till unga till flickor mellan 9 och 13 år.
Gardasil är det första vaccin som får godkänt av WHO att upphandlas av
FN och andra globala organisationer.

28 maj 2009, kl 12:55
0

Annons

HPV-vaccinet Gardasil som marknadsförs internationellt av Merck & Co (Sanofi Pasteur i Sverige) är det första som får ett så kallat pre-qualification status av WHO. Det innebär att Världshälsoorganisationen anser att Gardasil uppfyller de krav på säkerhet och effektivitet som krävs för att användas i globala vaccinationsprogram. Informationen kom från WHO igår och samtidigt meddelar de att det andra HPV-vaccinet på marknaden, Cervarix, förväntas få samma status senare under 2009.

Gardasil, som skyddar mot humant papilloma virus typ 6, 11, 16 och 18 är godkänt i 111 länder. HPV av typen 16 och 18 anses ansvara för omkring 70 procent av fallen av livmoderhalscancer i världen medans HPV 6 och 11 ger upphov till kondylom. Cervarix från Glaxosmithkline ger skydd mot HPV 16 och 18.

I många länder, däribland Sverige har vaccinering mot HPV införts i de allmänna vaccinationsprogrammen och de båda företagen kämpar för att bli de utvalda. Nyligen valde Norge Gardasil liksom Danmark och Portugal. Storbitannien, Nederländerna och Spanien har valt att satsa på Cervarix.

I Sverige blir det en nationell upphandling som sköts av Stockholm Läns landsting. Beslut om vilket det blir klart under hösten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng