Annons

WHO uppmanar till HPV-vaccinering

Världshälsoorganisationen, WHO, antog i april ett dokument som förordar
allmän vaccinering mot HPV till unga till flickor mellan 9 och 13 år.
Gardasil är det första vaccin som får godkänt av WHO att upphandlas av
FN och andra globala organisationer.

28 maj 2009, kl 12:55
0

Annons

HPV-vaccinet Gardasil som marknadsförs internationellt av Merck & Co (Sanofi Pasteur i Sverige) är det första som får ett så kallat pre-qualification status av WHO. Det innebär att Världshälsoorganisationen anser att Gardasil uppfyller de krav på säkerhet och effektivitet som krävs för att användas i globala vaccinationsprogram. Informationen kom från WHO igår och samtidigt meddelar de att det andra HPV-vaccinet på marknaden, Cervarix, förväntas få samma status senare under 2009.

Gardasil, som skyddar mot humant papilloma virus typ 6, 11, 16 och 18 är godkänt i 111 länder. HPV av typen 16 och 18 anses ansvara för omkring 70 procent av fallen av livmoderhalscancer i världen medans HPV 6 och 11 ger upphov till kondylom. Cervarix från Glaxosmithkline ger skydd mot HPV 16 och 18.

I många länder, däribland Sverige har vaccinering mot HPV införts i de allmänna vaccinationsprogrammen och de båda företagen kämpar för att bli de utvalda. Nyligen valde Norge Gardasil liksom Danmark och Portugal. Storbitannien, Nederländerna och Spanien har valt att satsa på Cervarix.

I Sverige blir det en nationell upphandling som sköts av Stockholm Läns landsting. Beslut om vilket det blir klart under hösten.