Tidig kombinationsbehandling bromsar reumatoid artrit

Sex av tio patienter med reumatoid artrit blir bättre med tidig kombinationsbehandling med det klassiska reumatikerläkemedlet metotrexat i kombination med adalimumab (Humira), i stället för enbart metotrexat. Det visar data som presenteras på den internationella läkarkongressen ACR, American College of Rheumatology, idag.

19 okt 2004, kl 16:30
0

Annons

Patienter från sju svenska sjukhus ? Karolinska, Huddinge, Sabbatsberg, Umeå, Uppsala, Mölndal och Västerås ? har deltagit i en tvåårig studie, vars resultat presenteras idag vid American College of Rheumatolo, ACR.

Studien är en fas III-studie, kallas Premier, och visar att patienter med nydebuterad reumatoid artrit svarade positivt på tidig kombinationsbehandling med TNF-alfahämmaren adalimumab i kombination med metotrexat, jämfört med behandling med enbart metotrexat eller adalimumab. De positiva effekterna observerades redan två veckor efter den första behandlingen. Skillnaderna kvarstod under hela den tvååriga studien.

– Resultaten visar mycket tydligt att kombinationsbehandling är överlägset behandling med läkemedlen var för sig. Vi ser dels en markant minskning av skadeutvecklingen vid röntgenutvärdering, dels rent kliniska vinster som mindre smärta, färre antal svullna leder och bättre fysisk funktionsförmåga, säger docent Ronald van Vollenhoven, nordisk huvudprövare för studien, i ett pressmeddelande.

Efter ett år hade 62 procent av de patienter som fick kombinationsterapi uppnått ACR50 (en 50-procentig förbättring av sjukdomssymtomen), jämfört med 46 procent av dem som enbart fick metotrexat och 42 procent av dem som enbart fick adalimumab.

Det skedde ingen röntgenologisk försämring alls hos 61 procent av de patienter som fick adalimumab plus metotrexat, jämfört med 45 procent av dem som enbart fick adalimumab och 34 procent av dem som enbart fick metotrexat. Skillnaderna är statistiskt säkerställda (p<0.001).

Studien har sponsrats av Abbott, som också marknadsför adalimumab (Humira).

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng