Vill ha fullt godkännande av lekanemab i USA

Vill ha fullt godkännande av lekanemab i USA

Efter det accelererade godkännandet har tillverkaren nu ansökt om om fullt godkännande av Alzheimerterapin.

9 jan 2023, kl 10:51
0

Efter fredagens beslut från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA om accelererat  godkännande av lekanemab tar läkemedelsföretaget Eisai nästa steg. Företaget har lämnat in en kompletterande registreringsansökan. Målet är att omvandla det accelererade godkännandet till ett fullt godkännande av Leqembi som läkemedlets produktnamn lyder.

Accelererat godkännande av lekanemab

I ett pressmeddelande kommenterar Eisais svenska partner Bioarctic, som ursprungligen utvecklade läkemedlet, det nya steget:

– Vi är mycket imponerade av vår partner Eisais intensiva arbete med Leqembi och inlämnandet av den kompletterande ansökan samma dag som det accelererade godkännandet i USA, säger Bioarctics vd Gunilla Osswald.

FDA:s accelererade godkännande i förra veckan är baserat på data från en fas IIb-studie som visade att intravenösa injektioner med den monoklonala antikroppen lekanemab minskar mängden av så kallade amyloida plack i hjärnan. Placken är onormala proteinansamlingar som är ett kännetecken för Alzheimers sjukdom. Enligt en dominerande hypotes är plackbildningen ett viktigt steg i sjukdomsprocessen och en orsak till att nervceller i hjärnan skadas och dör.

Omdebatterat beslut om föregångare

FDA bygger det accelererade godkännandet på att det är rimligt att anta att plackminskningen även leder till minskad kognitiv försämring hos patienterna. Forskningsresultat från en fas III-studie som visar en sådan faktisk klinisk effekt hos patienter publicerades också i höstas. Dessa data ingår inte i underlaget för det accelererade godkännandet men däremot i det underlag som Eisai baserar ansökan om fullt godkännande på.

Att få ett fullt godkännande av Leqembi har stor betydelse för möjligheterna till en bred introduktion av behandlingen bland Alzheimerpatienter i USA. Detta står klart efter turerna kring ett annat antikroppsläkemedel mot Alzheimers sjukdom, Aduhelm (adukanumab). Även kring Aduhelm samarbetar, liksom kring Leqembi, företagen Eisai och Biogen. Aduhelm fick accelererat godkännande av FDA 2021. FDA:s beslut blev omdebatterat. Precis som för Leqembi byggde det på data om minskning av amyloida plack och bedömningen att detta rimligen bör innebära klinisk förbättring.

Uppförsbacke för Aduhelm

Men flera sjukförsäkringssystem i USA har inte nöjt sig med att lita på en sådan så kallad surrogatmarkör utan vill se direkt evidens för klinisk effekt av Aduhelm. Och det offentliga federala sjukförsäkringssystemet CMS (the Centers for medicare & medicaid services) har publicerat en policy som gäller alla monoklonala antikroppar riktade mot amyloidplack vid Alzheimers sjukdom. Enligt denna policy subventionerar CMS bara sådana behandlingar om de har fått fulla godkännanden av FDA.

Allt detta har lett till en uppförsbacke för Aduhelm som företagen sannolikt hoppas slippa när det gäller Leqembi genom att så snabbt som möjligt komma vidare till ett fullt godkännande.

När det gäller prissättningen har de valt ett något lägre pris för den nya antikroppen än för Aduhelm. Listpriset på Leqembi i USA ligger på 26 500 dollar (cirka 278 000 kronor) per patient och år enligt amerikanska medier.

Varnar för hjärnsvullnad

En välkänd biverkning av antikroppar riktade mot amyloidplack i hjärnan är ARIA, amyloid-related imaging abnormalities. Det handlar oftast om tillfällig svullnad ibland tillsammans med små blödningar i olika delar av hjärnan. ARIA är ofta symtomlös men kan även ge besvär som huvudvärk och i värsta fall även vara livshotande.

Den amerikanska förskrivningsinformationen om Leqembi kommer att innehålla en varning för denna biverkning. I det accelererade godkännandet diskuterar FDA också ett fåtal dödsfall under 2022 som eventuellt kan ha en koppling till behandling med lekanemab. Myndigheten konstaterar dock att data om dessa ännu är ofullständiga och att inget dödsfall inträffade i den studie som ligger till grund för godkännandet.

Leqembi ska enligt godkännandet ges till personer i tidiga stadier av sjukdomsutvecklingen, samma patientgrupp som i studierna.

Eisai siktar även på andra marknader än den amerikanska för lekanemab. Företaget har börjat lämna in en registreringsansökan i Kina och planerar att ansöka även i Japan och EU senast i mars 2023.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng