Dödsfall kopplas till Alzheimerkandidat
Nervceller. Illustration: Istock

Dödsfall kopplas till Alzheimerkandidat

En kvinna i USA fick en dödlig stroke under behandling med svenskutvecklade lecanemab.

29 nov 2022, kl 10:58
0

Tidskriften Science rapporterar att ett andra dödsfall kopplas till lecanemab, den lovande svenskutvecklade läkemedelskandidaten mot tidig Alzheimers sjukdom. Lecanemab fick nyligen stor uppmärksamhet när läkemedelsföretagen Eisai och Biogen presenterade positiva från en pågående fas III-studie. Resultaten visade att lecanemab både minskade förekomsten av proteinlagringar, amyloida plack, i hjärnan och bromsade demensutvecklingen. Nu har en kvinna som deltog i studien avlidit efter att ha drabbats av en stroke som fick ett dramatiskt förlopp.

Lecanemab bygger på svensk upptäckt

Lecanemab är en antikropp riktad mot de amyloidplack som av de flesta ses som en central del av sjukdomsprocessen vid Alzheimers sjukdom. Läkemedelskandidaten är resultatet av en upptäckt som den svenska forskaren Lars Lannfelt gjorde. Han grundade också företaget Bioarctic som stod för den tidiga utvecklingen av lecanemab. Bioarctic ingick sedan partnerskap med japanska Eisai som tog arbetet vidare och så småningom även inledde samarbete om lecanemab med amerikanska Biogen.

De positiva fas III-resultaten kommer inom kort att ingå i underlaget för ett beslut om eventuellt godkännande hos den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Men det aktuella dödsfallet väcker, enligt Science, diskussioner om läkemedlet säkerhetsprofil. Detta innebär ett bakslag för de tre berörda företagen som också fått se sina aktiekurser falla.

Dödsfall kopplas till lecanemab

Den avlidna kvinnan var 65 år. Det är ännu okänt om hon fick lecanemab eller placebo under den 18 månader långa huvudstudien. Men hon deltog även i en öppen förlängningsstudie och hade då fått lecanemab under minst en månad före dödsfallet.

Händelseförloppet vid dödsfallet samt resultatet av obduktionen beskrivs av en ännu opublicerad fallrapport som Science tagit del av. Kvinnan diagnostiserades med stroke vid akutmottagningen på Northwestern university medical center i Chicago. Hon fick blodproppslösande läkemedelsbehandling med så kallad plasminogenaktivator. En kraftig hjärnblödning följde och kvinnan avled inom några dygn.

Science citerar en neuropatolog som obducerat kvinnan. Hans slutsats är att det dödliga förloppet orsakades av en kombination av behandlingen med lecanemab och den propplösande behandlingen. Även ett tidigare dödsfall under behandling med lecanemab inträffade efter blodförtunnande behandling.

Inget av de berörda läkemedelsföretagen har ännu kommenterat rapporten om det senaste dödsfallet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng