Annons

Talidomidskadade ställer nya krav

Det är 40 år sedan talidomid förbjöds i Sverige sedan det visat sig teratogent (fosterskadande). I Sverige finns det i dag 98 personer som skadats av talidomid. Nu kräver de ersättning av staten ? runt 3 600 kronor per månad resten av livet. Till Sveriges Televisions Aktuellt säger personer som skadats av talidomid att de […]

31 jan 2002, kl 12:31
0

Annons

Det är 40 år sedan talidomid förbjöds i Sverige sedan det visat sig teratogent (fosterskadande). I Sverige finns det i dag 98 personer som skadats av talidomid. Nu kräver de ersättning av staten ? runt 3 600 kronor per månad resten av livet.

Till Sveriges Televisions Aktuellt säger personer som skadats av talidomid att de har varit utsatta för livslång mobbning.

Dagens Nyheter skriver att det var för 40 år sedan som talidomid började ges till gravida som lugnande medel. Resultatet blev att många barn föddes utan armar och ben, eller döva och blinda.

På 60-talet förde föräldrarna en kamp mot läkemedelsbolaget för att få ut ersättning. Nu försöker de själva. Socialstyrelsen vill inte kommentera uppgifterna med anledning av att ärendet är under beredning.

Än idag används talidomid på flera håll i världen, bland annat i Brasilien, där det även kan köpas receptfritt på apoteken.

Det används bland annat mot svårläkta sår och mot cancer. I Sverige kan det endast användas efter licensansökan till
Läkemedelsverket och förra året kom trehundra ansökningar in.