Tabletter duger bra

Antibiotika i tablettform är ett utmärkt sätt att behandla neuroborrelios enligt en doktorsavhandling.

13 maj 2014, kl 10:02
0

Traditionell undersökning och behandling räcker mot borrelia.

På senare tid har det lanserats nya avancerade analyser för att diagnosticera borreliainfektioner i nervsystemet. Men enligt en ny avhandling vid Sahlgrenska akademin har de nya metoderna begränsat värde. Och även de svårare infektionerna botas fortfarande bäst med antibiotika i tablettform, enligt avhandlingen.

Doktoranden Daniel Bremell studerade i sin avhandling över 200 patienter för att se hur diagnos och behandling av neuroborrelios kunde förbättras.

Hans slutsats är att de traditionella diagnostiska metoder som används i dag, sjukhistoria, undersökningsfynd och provtagning från ryggvätska, fungerar bra och att de nya egentligen inte tillför något.

I Sverige behandlas såväl lättare som svårare form av infektionen med doxycyclin i tablettform; utomlands är intravenös behandling med ceftriaxon vanligare.

Men Daniel Bremell har i sin studie inte funnit några skäl att ändra på de svenska behandlingsriktlinjerna.
Mellan 500-1000 personer beräknas insjukna i neuroborrelios per år i Sverige.
Även SBU och Folkhälsomyndigheten har tidigare kommit fram till liknande slutsatser.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng