Svininfluensa kan ha orsakat narkolepsi

Ny forskning visar att svininfluensa kan orsaka narkolepsi utan att man varit vaccinerad. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

23 aug 2011, kl 15:40
0

Annons

Forskning från Kina visar ett ökat antal fall av narkolepsi sex månader efter influensaperioden, trots att endast en liten del av befolkningen vaccinerades mot svininfluensa. Det kan tyda på att det är viruset H1N1 som orsakar narkolepsi och inte vaccinet Pandemrix, vilket man tidigare trott. Enligt forskarna har fallen tredubblats.

Studien är dock ännu opublicerad. Läkemedelsverket säger till Ekot att den är intressant men att man vill att studien ska bli publicerad vetenskapligt innan man går vidare.

Den svenska registerstudien från i våras visar däremot en fyrfaldig ökad risk för barn och ungdomar som vaccinerats med Pandemrix att insjukna i narkolepsi jämfört med ovaccinerade. Sedan mars rekommenderar Socialstyrelsen att inga barn under 18 år längre vaccineras med preparatet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng