Annons

Vetenskapliga råd ska hjälpa TLV

TLV har knutit till sig nio vetenskapliga råd. De ska bidra till fortsatt hög kvalitet i besluten om vilka läkemedel och förbrukningsvaror som ska ingå i högkostnadsskyddet.

23 aug 2011, kl 13:24
0

TLV har tidigare anlitat experter, men i och med de vetenskapliga råden så blir arbetet mer organiserat.

– Vi har sett ett behov och vi försöker alltid hitta nya sätt att förbättra oss. Det har också funnits en önskan att öka den kliniska kompetensen. Genom de vetenskapliga råden kan vi se till att vi fattar så bra beslut som möjligt och att de accepteras och följs ute i vården, säger Lisa Landerholm, medicinsk utredare på TLV.

– Det blir lättare för oss att använda de vetenskapliga råden, men det kommer självklart att vara möjligt att ta in extern expertis även i fortsättningen.

Bland de vetenskapliga råden finns bland annat Eva Andersén Karlsson, överläkare och docent vid Södersjukhuset, Roger Henriksson, professor vid Karolinska institutet och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset samt Janeth Leksell, leg. sjuksköterska och lektor vid Högskolan Dalarna. Råden är läkare och sjuksköterskor specialiserade inom till exempel allmänmedicin, diabetes och psykiatri.

TLV planerar även att ha vetenskapliga råd inom tandvårdsområdet.