Annons

Utgående patent hotar läkemedelsbolagen

Läkemedelsindustrin har länge varit en mycket framgångsrik sektor. Men nu hotas lönsamheten av bland annat utgående patent på storsäljare. Det menar kreditförsäkringsbolaget Euler Hermes i en ny rapport.

23 aug 2011, kl 17:31
0

Läkemedelsindustrin beräknades uppgå till 580 miljarder dollar förra året och marknaden har länge vuxit med fyra till fem procent per år. Men det finns mörka moln vid horisonten.

Under 2011-2014 kommer ett antal viktiga patent att löpa ut. Läkemedelsföretagens lönsamma produkter utsätts därmed för konkurrens från billigare alternativ. Industriländerna fortsätter också att sträva efter besparingar inom sjukvårdssektorn, vilket leder till prispress på läkemedel. För att anpassa sig genomför läkemedelbolagen personalminskningar, försäljningar av fabriker till underleverantörer och utveckling av nya produktområden.

Flera läkemedelsbolag har känt av förändringarna på marknaden redan under 2010. Av de tio största bolagen har flera minskat sin omsättning och de som ökat har gjort det på grund av uppköp.

Euler Hermes bedömer ändå framtidsutsikterna för läkemedelsindustrin som relativt goda. Kina har de bästa utsikterna, medan USA, Asien och Latinamerika har relativt goda förutsättningar. Men stora delar av Europa, Japan och Ryssland har betydligt sämre framtidsutsikter. Den enda sektorn som spås ha relativt goda framtidsutsikter bland Euroländerna är livsmedelsindustrin.