Annons

Sverige rustar för vaccinköp

Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att se över ett förslag
om att köpa prepandemiskt vaccin mot H1N1 innan en pandemi brutit ut.
Vid årsskiftet kommer i så fall 9 miljoner vaccindoser att nå Sverige.
Men vilka som ska få är inte bestämt än.

19 maj 2009, kl 12:42
0

Det avtal som hittills har gällt mellan Sverige och Glaxosmithkline, GSK, som tillverkar det prepandemiska vaccinet tillåter bara att vaccinet köps om pandemin är ett faktum. Den situation som nu gäller har gjort att regeringen vill ha ett nytt avtal där det räcker med att det finns en risk för pandemi för att köpa vaccin.

På tisdagen fick Socialstyrelsen ett bemyndigande av regeringen och har nu förhandlingar med GSK.
–    Företaget har meddelat att tillverkningen kan börjas vilken dag som helst. För att Sverige verkligen ska köpa vaccinet krävs att regeringen tar ytterligare ett beslut, men den avsiktsförklaring som finns nu är hyfsat bindande, säger Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

Det avtal som nu görs med GSK garanterar också att Sverige inte hamnar för långt bak i kön för ett inköp eftersom företaget har avtal med flera länder som ska förses med vaccinet.

Betyder inköpet att alla svenskar kommer att få en dos av prepandemiskt vaccin?
– Vilka som ska vaccineras får vi ta beslut om då, det finns flera möjliga upplägg för det. Vi måste också föra diskussioner med landstingen om upplägget, säger Anders Tegnell.

Hittills har tre fall av H1N1 bekräftats i Sverige men ingen av de drabbade är allvarligt sjuk. Smittspridningen i Mexiko har minskat och Smittskyddsinstitutet har upphävt resevarningen dit. Samtidigt meddelade WHO på tisdagen att den globala spridningen fortsätter och att faran inte kan anses vara över.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng