Annons
Svenskt läkemedel kan få utökad användning

Svenskt läkemedel kan få utökad användning

CHMP rekommenderar godkännande av sju nya läkemedel samt breddad användning för 15 läkemedel.

21 sep 2020, kl 14:25
0

Vid sitt senaste möte rekommenderade den europeiska läkemedelsmyndighetens expertkommitté CHMP sju nya läkemedel för godkännande, bland annat två nya vaccin. Dessutom rekommenderade kommittén utökade användningsområden för ytterligare 15 läkemedel. Bland dessa finns Orfandin, ett läkemedel som det svenska företaget Sobi står bakom. 

Nya vacciner

Ett av två nya vaccin som CHMP rekommenderar för godkännande är MenQuadfi mot invasiv meningokockinfektion som orsakas av bakterien Neisseria meningitidis. 

Det andra vaccinet som rekommenderas för godkännande är Supemtek mot influensa. 

Ett annat läkemedel som CHMP rekommenderar är Nyvepria (pegfilgrastim) för att minska varaktighet och förekomst av neutropeni hos patienter som behandlas med kemoterapi. Även Rivaroxaban Accord (rivaroxaban), ett antikoagulantiaum som är avsett för behandling mot venös tromboembolism, lungemboli och förebyggande av aterotrombotiska händelser hos vuxna med vissa riskfaktorer, rekommenderas. 

CHMP rekommenderar också hybridläkemedlet Phelinun (melfalan) för behandling av vissa hematologiska cancerformer och andra cancersjukdomar.

Kan få utökade användningsområden

På mötet rekommenderade CHMP även nya användningsområden för hela 15 läkemedel. 

Ett av dessa var Orfandin (nitisionon) som det svenska företaget Sobi står bakom. Rekommendationen innebär att läkemedlet ska kunna användas som behandling mot alkaptonuri, en sjukdom som kännetecknas av kroppens oförmåga att metabolisera homogentisinsyra på grund av brist på enzym. 

I dag finns inga godkända läkemedel mot alkaptonuri och det medicinska behovet är stort. Orfandin är tidigare godkänt i EU som behandling mot ärftlig tyrosinemi typ 1, som är en sjukdom där kroppen inte kan bryta ner aminosyran tyrosin. 

CHMP rekommenderar också att Velphoro (sucroferrisk oxyhydroxid) ska få utökad indikation till att omfatta behandling även av barn över två år. Läkemedlet används för att kontrollera fosforhalten i serum vid kronisk njursjukdom. Den aktiva substansen i Valphoro är ett fosfatbindemedel.  

Även för läkemedlet Olumiant (baricitinib) rekommenderar CHMP utökad användning. Rekommendationen innebär att läkemedlet även ska kunna användas för behandling av atopisk dermatit, eksem, hos vuxna. Läkemedlet är i dag godkänt av EU för behandling av ledgångsreumatism.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng