Annons

Svenskars inställning till nätapotek oroar Läkemedelsverket

Drygt en tredjedel av svenskarna är beredda att köpa läkemedel på nätet via andra kanaler än godkända svenska apotek. Det visar Läkemedelsverkets senaste studie. Ett resultat som oroar myndigheten.

9 jan 2012, kl 12:38
0

Annons

Under förra året genomförde Läkemedelsverket två enkätundersökningar för att få en uppfattning om svenskarnas inställning till att köpa läkemedel eller liknande preparat via webbplatser. Sammanlagt har 3500 personer deltagit i undersökningarna som tyder på att många svenskar är positiva också till att handla via webbplatser som inte drivs av godkända svenska apotek. 35 procent av de tillfrågade uppger att de kan tänka sig att handla via andra webbplatser och 11 procent av de tillfrågade svarade att de redan gjort det.

Det här är en inställning
som oroar Läkemedelsverket på grund av riskerna med illegala droger och att läkemedlen inte innehåller det de påstås göra.
I sina undersökningar har Läkemedelsverket funnit fyra grupper med värderingar och drivkrafter som ökar benägenheten att använda andra kanaler än de godkända; det är personer som vill gå ned i vikt, personer som använder preparat i samband med träning, personer som lider av värk och eller psykisk ohälsa.

Mot just dessa målgrupper
planerar nu Läkemedelsverket att rikta särskilda informationsinsatser.