Annons

Sundsvall kan få sveriges första drive-in apotek

Fixa medicinen direkt från förarplats. Så kallade drive in-apotek finns redan i andra länder, bland annat i Storbritannien, men i Sverige måste kunderna än så länge parkera bilen och ta sig den sista biten till fots. Men om Daniel Lundquist, apotekschef för ett Kronans Droghandelsapotek i Sundsvall, får som han vill kommer ortsborna snart att […]

27 jan 2011, kl 16:06
0

Annons

Fixa medicinen direkt från förarplats. Så kallade drive in-apotek finns redan i andra länder, bland annat i Storbritannien, men i Sverige måste kunderna än så länge parkera bilen och ta sig den sista biten till fots. Men om Daniel Lundquist, apotekschef för ett Kronans Droghandelsapotek i Sundsvall, får som han vill kommer ortsborna snart att ha den möjligheten. Apoteken har sina lokaler med en yttervägg längs en trafikerad gata vilket gör läget som klippt och skuret för verksamheten menar han.
– Det finns flera fördelar. Tänk dig att du varit med ditt sjuka barn på primärvårdsjouren och fått ett recept. Då skulle man kunna köra till apoteket och slippa ta ut barnet ur bilen. Tänk också på smitto­risken i
till exempel influensa­tider – i stället för att gå in och ställa sig bland en massa människor kan man handla via luckan i stället, säger Daniel Lundquist till Dagbladet.

Företaget har vänt sig till kommunen med en förfrågan som säger sig vara försiktigt positiva till planerna. Även fastighetsägaren Konsum Nord tycker att förslaget är bra så länge trafiken fungerar. Enligt Daniel Lundquist skulle ett drive in-apotek bädda för att kunna utöka öppettiderna.
– Då kan man öppna tidigare och stänga senare, en drive in kräver ju inte mer än en farmacevt.
Från Läkemedelsverket meddelar man att man ännu inte känner till några planer på drive in-apotek men att större förändringar av en apotekslokal ska anmälas till dem.