Studie med rödvinsämne stoppad

Den kliniska prövning som företaget Glaxosmithkline haft med en
substans som finns i rödvin har stoppats. Anledningen är att
studiedeltagare drabbats av njursvikt.

17 maj 2010, kl 13:37
0

Det är en substans som liknar resveratrol kallat SRT501, ett ämne som finns i rödvin, som testats i kliniska prövningar. Tidigare forskning har visat att ämnet skulle ha effekter som är positiva för hälsan genom att påverka enzymer som spelar in vid cellernas åldrande.

Företaget Glaxosmithkline, GSK, köpte licensen till SRT501 av Sirtris Pharmaceuticals för två år sedan och sedan dess har substansen testats i kliniska prövningar för behandlingar av flera olika sjukdomar som Alxheimers, diabetes och cancer. I den aktuella studien som nu stoppats testades läkemedelskandidaten för behandling av multipelt myelom. Anledningen till avbrottet är att försökspersonerna drabbats av njursvikt.

Tidigare studier tyder på att det resveratrolliknande ämnet påverkar aktiviteter som apoptos och transkription, faktorer som påverkar cellernas åldrande. Enligt representanter rån GSK kan studien komma att återupptas senare.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng