Annons
Skillnader i vaccintäckning mot rotavirus undersöks
Vaccinet ges som droppar i munnen.

Skillnader i vaccintäckning mot rotavirus undersöks

Folkhälsomyndigheten söker förklaringar till skillnaderna i landet beträffande vaccin mot rotavirus.

15 maj 2025, kl 08:43
0

Annons

Vaccintäckningen mot rotavirus varierar i Sverige, såväl mellan län som mellan kommuner inom ett och samma län. Under 2025 kommer Folkhälsomyndigheten att göra en registerstudie för att undersöka vad skillnaderna kan bero på. Det framgår av myndighetens lägesrapport för de nationella vaccinationsprogrammen 2025.

Vaccin mot rotavirus sedan 2019

Rotavirusinfektion är en mag- och tarminfektion med diarré och kräkningar som sina vanligaste symtom. Den är vanligast och blir ofta svårast för barn på mellan sex månader och två år. Symtomen kan leda till uttorkning som gör att barnet behöver sjukhusvård.

Därför infördes vaccinering mot rotavirus, som Läkemedelsvärlden rapporterade, i det nationella barnvaccinationsprogrammet 1 september 2019. Barnavårdscentralen ger barnen vaccinet vid sex veckors och tre månaders ålder. Om man använder det vaccin som kräver tre doser ger man den tredje dosen vid fem månaders ålder. Vaccinet ges i munnen.

Rotavirusinfektion är dock fortfarande en vanlig orsak till att söka vård för barn. I fjol rapporterades sammanlagt 1 022 fall i landet och omkring en tredjedel av patienterna var under fem år.

Rotavirusinfektioner ökar

De rapporterade fallen ökade mellan 2023 och 2024 från 7,93 till 9,65 fall per 100 000 invånare och år. Hur det såg ut före 2022 framgår inte av Folkhälsomyndighetens statistik eftersom det var först då som rotavirus blev en anmälningspliktig sjukdom.

Under 2023 fick i genomsnitt 85,2 procent av landets ettåringar minst två doser rotavirusvaccin, men det var stora skillnader mellan länen. Värmlands län låg högst med en vaccintäckning på 90,2 procent. I botten fanns Jämtland med en täckning på 81,1 procent.

Även inom länen syns stora variationer mellan kommunerna.

Kartlägger olika faktorer

Folkhälsomyndigheten ska nu undersöka vilka faktorer som kan ligga bakom skillnaderna. Har det med befolkningens sammansättning i olika områden att göra? Vilken roll spelar socioekonomiska faktorer?

Analysen är, enligt Folkhälsomyndigheten, ett pilotprojekt för att förstärka uppföljningen av vaccinationstäckning. Målet är att projektet ska ge kunskap som går att tillämpa även på andra vaccinationer inom barnvaccinationsprogrammet.

Previous article KI-ledningen i debatt om Trump: Vi kröker inte rygg
Nästa artikel Forskare varnar för ojämn vaccintäckning mot covid