Annons

Stress gav ökad användning av antibiotika

Förra året ökade användandet av antibiotika utan att antalet
infektioner blev fler. Stress och modellen med vårdval kan ha varit
några av anledningarna visar en undersökning som gjorts av landstinget
i Halland

14 nov 2008, kl 13:33
0

Annons

Förra året toppade landstinget i Halland listan över antibiotikaförskrivningen till barn under 4 år. Förskrivningen hade stigit med 25 procent jämfört med 2006. När ett 20-tal läkare djupintervjuades visade det sig att stress och intensiva arbetsdagar gjorde läkarna mer benägna att snabbt vilja hjälpa patienterna.

Landstinget i Halland genomgick också en stor förändring under 2007 när de var först med att låta patienterna själva vilken mottagning som ska få dennes vårdpeng. Landstingets smittskyddsläkare Mats Erntell säger till Sveriges radio att en sedan stor omorganisation kan ha påverkat verksamheten och läkarnas inställning.

Efter förra årets höga siffror startades en omfattande informationskampanj för att minska förskrivningen av antibiotika, en kampanj som tycks ha gett resultat. Under 2008 års första månader minskade förskrivningen till de små barnen med 30 procent.

Men Mats Erntell tycker att användningen fortfarande är för hög nästa år införs ekonomiska straff för mottagningar som skriver ut för mycket.
? Det handlar om kvoter, hur man använder olika antibiotika. Landstinget gör mätningar på den vanliga förskrivningen och sätter gränser. På sikt kommer det få ekonomisk betydelse för den enskilda mottagningen, säger han till Sveriges Radio.