Strejken avblåstes i sista stund

Konflikten på svenska apotek är över. ? Den har visat på stöd och förståelse från allmänheten för våra krav på bättre arbetsförhållande och högre lön, säger Camilla Frankelius på Sveriges Farmacevtförbund.

22 jun 2002, kl 20:38
0

Strax efter midnatt tisdag den 14 november avblåstes den första konflikten i svensk apotekshistoria. In i det sista förhandlade parterna för att undvika en strejk som samma dag skulle ha inletts bland 430 apoteksanställda. Konflikten bröt ut den 14 oktober då Sveriges Farmacevtförbund tog ut de 4 500 medlemmarna i övertids- och reseblockad. Konflikten drabbade främst kunder i storstadsområden där flera apotek fick stänga tidigare på dagarna.
Farmaciförbundet sade på ett tidigare stadium ja till en löneökning på 3,4 procent.


Avtalstiden avgjorde
I korthet innebär det nya avtalet mellan Sveriges Farmacevtförbund och arbetsgivarorganisationen Almega en generell höjning med 3,4 procent retroaktivt från den 1 juli. Dessutom införs ett ob-tillägg på lördagar och en konstruktion med kompetensutveckling som ska ge utslag i lönekuvertet. Med det menas arbetet med läkemedelsprofiler som nu ska införas på apoteken. Där kommer farmacevter att få gå en utbildning för att lära mer om läkemedelsprofiler och när man är klar med den ska man få ett lönepåslag. Hur stort det blir ska vara klart den 31/12 nästa år.
? Vi värderar uppgörelsen till 3,9 procent i löneökning, säger Camilla Frankelius, biträdande förbundsdirektör på Sveriges Farmacevtförbund. Anledningen till att vi kunde anta budet var att vi fick avtalsperioden kortad med två månader, det är främst det som ger den lönenivåmässiga vinsten i det hela. Vi vet någorlunda vilka krav som man ställer på arbetsmarknaden nu och inför nästa förhandlingar. Genom att man kan komma igång tidigare med ett avtal så är två månader procentuellt ganska mycket, särskilt när man har chans på ett mycket bättre avtal nästa gång.
Att avtalsperioden bara är tio månader betyder att nästa avtal kommer igång redan om en dryg månad.


Stort genomslag
Camilla Frankelius är glad över den stora uppmärksamhet och förståelse som konflikten har fått bland allmänheten.
? Det är en bivinst att vi har fått så stort genomslag för våra åsikter, säger hon. Vi känner oss stärkta efter konflikten och vägen dit har genererat mycket.
Konflikten har inte bara handlat om olika procent i lönepåslag, utan även om den allt mer pressade arbetssituationen.
?Ända sedan Åke Hallman lämnade vd-jobbet med en av de största fallskärmarna någonsin har nedskärningar, besparingar och ständigt nya krav på högre lönsamhet drabbat de anställda på apoteken?, skrev förbundsordförande Anders Carlsten och Inga-Lill Furberg, ordförande i apotekssektionen, i en debattartikel i Aftonbladet den 3 november.
? Det har lagrats upp en ilska ute på apoteken och det är naturligtvis inte en fråga som vi kan vänta med att ta itu med till nästa avtal, säger Camilla Frankelius. Vi har nu sett att den här lojala gruppen farmaceuter har fått allmänhetens samtycke för sina krav. Det har genererat en styrka.
? Dessutom har vi satt oss i respekt hos arbetsgivaren, säger hon.