Annons

Stramare regler för medel mot spädbarnskolik

Läkemedelsverket har beslutat att införa licensförskrivning för läkemedlet dicykloverin som används vid svåra fall av spädbarnskolik. Skälet är att medlet kan orsaka allvarliga biverkningar, bland annat andningsuppehåll

12 maj 2008, kl 13:20
0

Det finns inget godkänt läkemedel i Sverige som innehåller dicykloverin utan medlet har tillverkats och sålts av Apoteket, på ordination av läkare. Men Läkemedelsverket inför nu striktare regler för användningen. Det ska enbart få användas efter särskilt tillstånd från Läkemedelsverket, så kallad enskild licens eftersom det finns tillgängligt som godkänt läkemedel utanför Sverige.

Skälet till de
restriktiva reglerna är allvarliga biverkningar, bland annat andningsuppehåll och andnöd. Det finns också fall av plötslig spädbarnsdöd där barnet fått dicykloverin, även om inget samband mellan läkemedlet och dödsfallen kunnat fastställas.

Läkemedelsverket menar
att biverkningarna är så allvarliga att användningen av medlet vid spädbarnskolik bör begränsas till mycket besvärliga fall när andra behandlingsalternativ prövats.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng