Annons

Stort tillslag mot illegala läkemedel

I en aktion mellan 5-12
oktober mot näthandel av falska och illegala läkemedel beslagtog
Tullverket och Polisen 50 000 tabletter. I aktionen deltog 40 olika länder.

15 okt 2010, kl 11:40
0

Polisen i Sverige har gripit tolv personer. Ungefär hälften av tabletterna beslagtogs vid sex olika nätapotek i landet, resten i den ordinarie postgången.

Läkemedelsverket kommer nu att analysera innehållet i tabletterna. Enligt förpackningarna är det framförallt potenshöjandemedel och narkotiska läkemedel, men också läkemedel som antibiotika, allergi- och hjärtmediciner som har beslagtagits. Men tidigare erfarenheter visar att tabletterna sällan är vad förpackningen utlovar.
? Vi vet sedan tidigare att en stor andel av de läkemedel som säljs illegalt via nätet antingen är okontrollerade förfalskningar, helt verkningslösa eller innehåller substanser som är otillåtna på grund av kända hälsorisker eller för att säkerhetsdata saknas. Ofta saknas de verksamma beståndsdelarna helt, eller så är doserna avsevärt mycket större eller mindre än i originalprodukten, vilket innebär att köparna sätter sin hälsa på spel, säger Gert Ragnarsson, direktör på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Totalt beslagstogs över en miljon tabletter och ett 70-tal personer greps i de länder som deltog, bland dessa många EU-länder, USA, Japan och Ryssland.