Annons

Storsatsning på svensk forskning

Totalt nära 1,4 miljarder kronor kommer att delas ut till svenska
forskningsmiljöer under maximalt tio år, genom Vetenskapsrådets
utlysning av Linnéstöd. Forskningsprogrammet Bagadilico vid Lunds
universitet, som studerar nya behandlingar för sjukdomar i hjärnan, är
en av årets vinnare.

19 jun 2008, kl 12:04
0

Annons

Sex Linnéstöd gick till Lunds universitet och tre vardera till Karolinska Institutet och Uppsala universitet, när Vetenskapsrådet för andra gången valde ut ett antal så kallade Linnémiljöer. Av totalt 105 ansökningar garanteras nu 20 stycken mellan 5 och 10 miljoner kronor årligen i upp till tio års tid.
– Det har varit en hård konkurrens och de miljöer som nu valts ut håller verkligen högsta vetenskapliga kvalitet, säger Pär Omling på Vetenskapsrådet i ett pressmeddelande.

De utsedda miljöerna inom medicinområdet hoppas bland annat kunna leda till nya behandlingar av stora folksjukdomar. Till exempel får forskningsprogrammet Bagacilico, ?Basal Ganglia Disorders Linnaeus Consortium?, vid Lunds universitet totalt 75 miljoner kronor för att ta fram terapier för Parkinsons och Huntingtons sjukdom. Detta ska ske genom att söka kunskap om de mekanismer som orsakar celldöd eller stör nervcellernas funktion.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng