Annons
Stor studie avbryts
Foto: Istock

Stor studie avbryts

Blodförtunnande Xarelto visade så bra resultat i att förhindra kardiovaskulära händelser att en studie med över 27 000 patienter avbröts i förtid.

9 feb 2017, kl 15:02
0

Annons

Det rapporterar nyhetssajten PharmaTimes. Den stora studien där det antitrombotiska läkemedlet rivaroxaban, med produktnamnet Xarelto, skulle testas, var tänkt att avslutas nästa år. Men en oberoende kommitté som övervakade studiens data noterade de starka resultaten och gav rådet att avbryta studien.

De studerade effektmåtten var förhindrande av kardiovaskulära händelser som till exempel dödlig hjärtinfarkt och stroke. Läkemedlet jämfördes med acetylsalicylsyra.

Bolagen bakom Xarelto, Bayer och Janssen och forskningsinstitutet Population Health Research Institute gick ut med beskedet att de nu kommer att erbjuda rivaroxaban till alla studiedeltagare i en utökad, oblindad studie.

Rivaroxaban fungerar antikoagulerande genom att hindra Faktor Xa, en faktor som behövs i koaguleringsprocessen. Läkemedlet finns redan på marknaden, bland annat för patienter med förmaksflimmer, djupa ventromboser och lungembolier.

Hjärtkärlsjukdom ligger bakom över sju miljoner människors död varje år. Omkring 200 miljoner människor lider av arteriell insufficiens, vilket oftast manifesteras som claudiocatio intermittens, eller fönstertittarsjuka, med smärtor i benen, eller kritisk ischemi vilket kan leda till vävnadsdöd på grund av syrebrist.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng