Stor överlevnadseffekt med Zelboraf

Patienter med malignt melanom med en BRAF-mutation lever längre om de
behandlas med Zelboraf. Det visar uppföljningen av en internationell fas
III-studie.

5 jun 2012, kl 12:10
0

Resultaten presenterades på cancerkongressen ASCO i Chicago, USA. Uppföljningen bekräftar de tidigare preliminära resultaten från en randomiserad fas III-studie, som visade positiva resultat. Studien startade 2010 med 675 patienter från bland annat Sverige.

– Det vi sett är att överlevnaden hela tiden blir bättre och bättre för patienter med BRAF-mutation. Enligt studien lever 55 procent av patienterna efter ett år. Överlevnaden i gruppen som fått Zelboraf är 13,6 månader jämfört med 9,7 månader hos dem som fått standardbehandling med cellgifter och patienterna kommer att följas, säger Johan Hansson, överläkare på Radiumhemmet, Karolinska universitetssjukhuset, och huvudprövare för den svenska delen av studien, i ett pressmeddelande.

Av etiska skäl har man nu erbjudit Zelboraf (vemurafenib) även till patienterna i kontrollgruppen, om de försämrats i sin sjukdom.

Zelboraf godkändes av EU-kommissionen i februari för behandling av patienter med malignt melanom med BRAF-mutation. Genmutationen finns hos cirka 50 procent av alla med malignt melanom.

Uppdaterad 8 juni kl 09:50

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng