Annons

Stopp krävs för Avandia i England

Experter vid den brittiska läkemedelsmyndigheten har uttalat sig om att diabetesläkmedlet Avandia borde dras in på den engelska marknaden då riskerna med behandlingen överväger nyttan.

7 sep 2010, kl 14:20
0

Uttalandet om att diabetesläkemedlet Avandia (rozigliatazone) borde dras in på den engelska marknaden är kontroversiellt eftersom de brittiska regulatoriska experterna därmed föregriper den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s utlåtande i frågan.

Talesman Stephen Hallworth för MHRA, The Medicine and Healthcare products Regulatory Agency, menar att myndighetens slutsats är att riskerna med Avandia överväger nyttan och att läkemedlet därmed inte längre har en plats på den engelska marknaden. En stark åsikt som enligt talesmannen också har framförts till EMA.

I augusti skickade MHRA ut ett nyhetsbrev till läkare och sjukvårdspersonal där man rekommenderade att alternativ behandling till de patienter som står på Avandia borde övervägas.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA som godkände GlaxoSmithKlines Avandia år 2000, har i dagarna ett extrainsatt expertmöte angående läkemedlets säkerhet och väntas presentera sin ståndpunkt någon gång mellan den 20-23 september.  

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA kom redan den 14 juli med ett preliminärt utlåtande om Avandia: Läkemedlet står kvar på marknaden men med en kompletterande varning. Slutgiltigt besked om Avandias vara eller icke vara på den amerikanska marknaden presenteras i slutet av september.

Bakgrunden till den nya granskningen av Avandia är nya studier som påvisat ökad risk för stroke och hjärtinfarkt hos patienter som fått Avandia. I ett upprop i BMJ, British Medical Journal tidigare i somras framfördes kritik från en rad ledande experter om att läkemedelsmyndigheterna arbetar alldeles för långsamt i frågan och att ?läkemedlet omedelbart måste dras in och att det aldrig borde ha godkänts överhuvudtaget?.