Stockholmarna
använder mest aknemedel

Stockholmarna är de i särklass största konsumenterna av receptbelagda läkemedel mot akne. Jämtlänningarna köper ut minst mängd.

15 jun 2004, kl 13:25
0

Annons

I Stockholm köptes det förra året ut 35 procent större mängd receptbelagda läkemedel mot akne jämfört med riket. Det visar statistik från Läksak, Läkemedelssakkunniga och Läkemedelsepidemiologiskt Centrum.

Halverad förskrivning

Statistiken har tagits fram för att se hur förskrivningen i länet påverkats sedan Läkemedelsverket skärpt rekommendationerna vid behandling med isotretinoin (Roaccutan). Studien visar att förskrivningen av just det medlet minskat med hälften sedan 2000 i Stockholm.
Förskrivningen av aknemedel skiljer sig inte bara åt mellan landsändar. Skillnaderna är också stora inom Stockholms län.

Innerstadsbefolkningen med god tillgång till privata hudläkare hämtar ut aknemedel för betydligt högre belopp än befolkningen i ytterområdena, visar den standardiserade statistiken.

Medan en person på Norrmalm i Stockholm lägger ut drygt sex kronor om året på receptbelagda aknemedel är motsvarande belopp i Nykvarn 1,50 kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng