Felaktig profylaktisk antibiotikaanvändning

Cirka tio procent av patienterna som är inlagda på sjukhus får en felaktig behandling med antibiotika. Det visar den första nationella studien av antibiotikaanvändningen under en dag på svenska sjukhus.

15 jun 2004, kl 13:30
0

Annons

I november förra året genomförde Strama (Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning) den första så kallade punktprevelensstudien för att få en ögonblicksbild av antibiotikaanvändningen på svenska sjukhus.

I studien som omfattade cirka 60 procent av alla inneliggande patienter (13 536 stycken) behandlades 31 procent med antibiotika den undersökta dagen. 17 procent behandlades för en infektion de fått utanför sjukhuset, nio procent för en de fått på sjukhuset och sex procent fick antibiotika som profylax inför en operation. Av de som fick antibiotika bedömdes 90 procent ha fått det på en riktig indikation.

? Men samtidigt såg vi att ungefär hälften av de antibiotikabehandlingar som används profylaktiskt vid operationer är för långa, det vill säga mer än en dag, säger Gunilla Skoog, apotekare som arbetar på Strama.
? På grund av resistensutvecklingen vill man spara kinolonerna till infektioner som går högre upp, säger Gunilla Skoog.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng