"Strutstaktik ger risk för laglöst High Chaparall"

Igår besvarade socialminister Lars Engqvist en interpellation om hur regeringen tänker handla inför EG-domstolens dom om apoteksmonopolet.

15 jun 2004, kl 13:32
0

Annons

Interpellationen ställdes för några veckor sedan av riksdagsledamoten Tobias Billström (m) och besvarades igår av socialministern i Riksdagens kammare.

? I avvaktan på EG-domstolens förhandsavgörande, som väntas någon gång under hösten 2004, bevakar regeringen frågorna på lämpligt sätt, sa Lars Engqvist, utan att närmare precisera sig.

– Regeringen anser att det är ett vitalt svenskt intresse att bibehålla vårt system och har framfört den bestämda uppfattningen att detaljhandelsmonopolet för läkemedel är förenligt med EG-rätten, sa Lars Engqvist.

Socialministern sade sig också vara övertygad om att EG-domstolen kommer att välja en annan linje än generaladvokaten, och drog paralleller till det så kallade Franzén-målet, där Systembolagets monopol godkändes av EG-domstolen.

– Hade vi följt generaladvokatens yttranden över Systembolaget förra gången hade vi inte heller haft något Systembolag. Det visade sig nämligen att generaladvokaten hade fel. Domstolen gick på en annan linje. Jag är övertygad om att domstolen kommer att gå på en annan linje också i det här fallet, sa Lars Engqvist.

Tobias Billström är inte oväntat kritisk mot Regeringens strategi.

– Lars Engqvist redovisar öppet att regeringens enda strategi är att behålla apoteksmonopolet till varje pris. Strutstaktiken gör att medborgarna utsätts för risken av ett laglöst High Chaparall om EG-domstolen fäller monopolet i höst. Engqvist vill inte ens låta Läkemedelsverket börja fundera på nya regler. Obstruktionen når hela tiden nya höjder, säger Tobias Billström.

– Istället för att agera så befäster regeringen sina positioner. Lars Engqvist är helt enkelt ett handelshinder.

Interpellationsdebatten kan läsas i sin helhet på Riksdagens hemsida, se länk i högermarginalen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng