Stimulantia till barn med ADHD minskar missbruk

En amerikansk metastudie visar att barn som får medicinering mot sin ADHD halverar sin risk att bli missbrukare senare i livet. Risken blir lika stor som för människor som inte haft ADHD.

10 mar 2003, kl 14:19
0

Annons

Barn med ADHD har en fördubblad risk att senare i livet få alkohol- eller drogproblem. Enligt en metastudie gjord av forskare vid universitetet i Harvard i USA kan den risken halveras med medicinering, så att den blir lika stor som för andra människor.

I metaanalysen ingick sex långtidsstudier med sammanlagt 674 barn och ungdomar som fick medicinering och 360 som inte fick. Samtliga hade diagnosen ADHD (attention-deficit/hyperactivity disorder), som delvis motsvarar den svenska diagnosen damp. Medicineringen var metylfenidat eller amfetamin, stimulerande narkotiska preparat, i lågdos.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng