Statiner orsakar inte cancer

De senaste åren har det kommit en rad rapporter som tytt på att
kolesterolsänkande preparat som innehåller statiner kan orsaka cancer.
Men en stor amerikansk studie hittar ingen sådan koppling.

21 aug 2008, kl 11:59
0

Forskare vid Tufts Medical Center i Boston har gått igenom data från 15 studier omfattande totalt 96 840 patienter. Av dessa har 51 797 behandlats med statiner och resten har fått placebo. Patienterna har följts i genomsnitt i fyra och ett halvt år och resultatet publicerades i senaste numret av Journal of Cardiology.
–    Vissa enstaka studier visar att statinerna ger en ökad cancerrisk men när vi tittar på alla tillsammans finns det inget sådant samband. Statiner varken leder till, eller skyddar mot cancer, säger Richard Karas som lett studien till Reuters.

Däremot upptäckte forskarna ett klart samband mellan patienternas LDL-nivåer och risken att utveckla cancer. LDL står för low-density lipoproteine, även kallat det onda kolesterolet.
–    Ju lägre patienternas LDL-nivåer var desto högre var risken för dem att få cancer. Det sambandet var väldigt tydligt, säger Richard Karas.
En av statinernas effekt är att de sänker nivåerna av LDL. Gruppen med lägst nivå LDL hade tre gånger så stor risk att få cancer som de med de högsta LDL-värdena, enligt studien. Eftersom statiner sänker LDL förväntade sig forskarna att fler cancerfall skulle finnas i gruppen som fick sådana läkemedel. Men det var inte fler än placebogruppen, vilket tyder på att det inte är statinerna som orsakar cancern.


Statiner ingår i flera av världens mest säljande läkemedel för att minska risken för stroke och hjärtattack. De aktiva substanserna är bland andra atrovasastin, pravastatin och fluvastin. De har också visat sig kunna minska risken för dödlighet hos patienter med influensa och lunginflammation, en effekt som tros bero på deras antiiflammatoriska egenskaper.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng