Annons

Statiner minskar risk för depression

Enligt en ny studie tycks det som att patienter som behandlas med blodfettssänkare har en mindre risk att drabbas av depression.

29 feb 2012, kl 12:33
0

Även om studien inte kan motbevisa att resultatet beror på att statinanvändare generellt har en ljusare sinnesstämning än ickeanvändarna, så menar forskarna att resultatet stödjer den tidigare hypotesen att igensatta blodkärl kan spela roll vid utvecklingen av depression.
Det är möjligt att statinerna har en gynnsam effekt på depressionssymtom genom den skyddande effekten på cerebrovaskulära processer, är en slutsats av studiens resultat.

I studien som publicerats
i Journal of Clinical Psychiatry följde forskargruppen 965 personer i Kalifornien under flera år som alla hade drabbats av hjärtattack eller hade andra tecken på hjärtsjukdom. I början av studien screenade 17 procent av de som behandlades med blodfettssänkare positivt för depression, 24 procent i gruppen som inte behandlades. Av de som inte hade några depressiva symtom initialt gjorde 18 procent i statingruppen det någon gång under de sex år som studien pågick, 28 procent i den ickebehandlade gruppen.
Resultatet stödjer en mindre studie från 2003.

Även om statiner
generellt ses som en säker behandling har FDA häromdagen kommit med en varning på grund av en förhöjd risk för diabetes och försämrat minne vid statinbehandling.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng