Statiner kan minska risken för stroke

Behandling med blodfettssänkande statiner kan minska risken att drabbas
av stroke hos högriskpopulationer. En metaanalys med uppgifter från 165
000 individer visar att behandlingen kan reducera risken med så mycket
som en femtedel.

15 apr 2009, kl 12:09
0

Statiner har blivit ett av de främsta vapnen för att minska risken för hjärtinfarkt, en av de vanligaste dödsorsakerna i västvärlden. Sambandet mellan ökade halter av kolesterol i blodet och slaganfall har däremot inte varit uppenbart något som talar för att statiner inte skulle påverka risken att drabbas.

Nu har två franska forskare tittat på data från 24 randomiserade studier med sammanlagt 165 792 patienter med fokus på sambandet statiner och stroke. Deras slutsats, som publicerats i Lancet Neurology pekar på att behandling med statiner kan minska risken för stroke med en femtedel jämfört med placebo.

Deras metaanalys visar att för varje mmol/L som LDL-kolesterolet gick ner hos patienterna minskade den relativa risken för stroke med 21 procent. Dessutom såg de att statinerna minskade risken för inflammation, uppkomst av blodproppar och blockering av blodkärlen till hjärnan.
En av de 24 studierna undersökte hur statinerna påverkade personer som redan drabbats av stroke och även de fick en skyddande effekt av statinerna.

Författarna till artikeln påpekar att kvoten mellan HDL och LDL är den bästa markören för att förutse stroke och hjärtattacker och menar att det är viktigt med läkemedelsbehandling som höjer nivåerna av HDL, liksom statinbehandling är viktiga terapiområden.

I samma nummer av Lancet Neurology publiceras också en artikel av holländska forskare som visar att behandling med paracetamol förbättrar symptomen för patienter med stroke som dessutom hade feber.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng