HIV-behandling bör inledas tidigt

Patienter med hiv bör börja ta sina mediciner tidigare än vad de gör
idag. Det menar brittiska forskare efter att ha analyserat data från 45
000 patienter med hiv.

15 apr 2009, kl 10:24
0


Personer som diagnostiserats med hiv har större chans att behålla sitt immunsystem i gott skick om de inleder läkemedelsbehandling redan tidigt efter att de infekterats. Det är slutsatsen av en större genomgång av 45 000 personer som infekterats med hiv i Europa och Nordamerika.

När det är bäst att sätta in antivirala läkemedel har diskuterats eftersom all hivbehandling medför allvarliga biverkningar. Dessutom finns det risk för resistensutveckling. I de flesta europeiska länder. Liksom i Sverige, är rekommendationerna att sätta in läkemedel när halten av CD4-celler är under 300 per mikroliter blod.

Den genomgång som de brittiska forskarna vid Britains University gjort visar att de patienter som inte påbörjat behandling förrän CD4-nivåerna sjunkit till 250-350 per mikroliter blod blev mycket sämre än de som fått läkemedel vid nivåer över 251.  Resultaten har publicerats på tidskriftens Lancets hemsida.

I början av april publicerades en studie i New England Journal of Medicine som visade på samma sak. I den studien ingick omkring 17 500 hiv-patienter i Kanada och USA. De resultaten visade att risken att avlida under studieperioden var 69 procent lägre för de patienter som fått läkemedelsbehandling innan CD4-talet var 350 celler per mikroliter blod än de som fick det senare.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng