Annons

Statiner effektiva vid långtidsanvändning

En uppföljning av den nordiska 4S-studien visar att statiner är effektiva när det gäller att minska risken för hjärtkärlsjukdom och cancer på lång sikt.

27 aug 2004, kl 13:11
0

Annons

Det har hittills funnits lite data om effekten av långtidsanvändning av statiner eftersom studierna i allmänhet inte har sträckt sig över mer än fem år. Men i veckans nummer av Lancet publiceras en tioårsuppföljning av 4S-studien där man jämförde effekten av statiner på mer än 2 200 patienter i Skandinavien som behandlats med simvastain i tio år. Patienterna jämfördes med lika många patienter som fått läkemedlet i fem år efter att ha fått placebo under de tidigare fem åren.
För patienter som fått läkemedlet i tio år var dödligheten i hjärtkärlsjukdom drygt 20 procent lägre än de som behandlats i fem år och minskningen i antalet cancerfall var 12 procent.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng