Monoklonal antikropp ger ny sista chans vid kolorektalcancer

I juni EU-godkändes cetuximab (Erbitux), den första monoklonala antikroppen för behandling av kolorektal cancer.

27 aug 2004, kl 18:12
0

Annons

Det nya läkemedlet är avsett för behandling tillsammans med irinotekan (Campto) hos patienter med metastaserande EGFR-uttryckande kolorektalcancer, efter att irinotekanbaserad cellgiftsbehandling misslyckats.

Receptorn för human epidermal tillväxtfaktor, EGFR, uttrycks i tumörerna hos uppemot 90 procent av patienter med koloncancer. I de kliniska prövningarna selekterades patienter till behandling med hjälp av ett test som mäter genuttrycket av EGFR i tumörceller. Cetuximab är alltså ett av få läkemedel som är avsett att användas kliniskt utifrån farmakogenetiska kriterier (se LMV 7-8/04).

Palett av effekter

Cetuximab, som ges via infusion, fungerar genom att selektivt blockera EGFR, vilket ger en palett av effekter ? bland annat mindre tillväxt av tumörceller i frisk vävnad, färre metastaser och hämning av angiogenesen, bildningen av nya blodkärl. EGF-receptorn uttrycks förutom i tumörerna även i många normala epitelvävnader, inklusive huden och hårfolliklar.

Ungefär tre procent av patienterna i prövningarna utvecklade allvarliga reaktioner kopplade till infusionen med cetuximab som omöjliggjorde fortsatt behandling. I regel inträffade dessa i samband med det första infusionstillfället.

Flera indikationer möjliga

EGFR uttrycks i relativt stora mängder även i många andra tumörformer än kolorektal cancer. Cetuximab kan därför tänkas få fler indikationer än den initiala, och ett brett kliniskt prövningsprogram genomförs för närvarande globalt.

Ansökan om godkännande baserades på en enda större fas III-studie, den så kallade BOND-studien, där drygt 300 patienter på 57 europeiska sjukhus deltog. I den svårbehandlade patientgruppen minskade tumören med mer än hälften hos 23 procent av patienterna, och tumörtillväxt förhindrades hos ytterligare 33 procent.

Cetuximab har utvecklats av det amerikanska bioteknikföretaget ImClone. Merck KgaA kommer att marknadsföra läkemedlet i Europa. Den amerikanska läkemedelsjätten Merck Sharp & Dohme har sitt ursprung i detta tyska företag, som grundades 1668.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng