Annons

Spökskrivare fortsatt vanligt

Förekomsten av så kallade spökskrivare och vetenskapliga artiklar som
sponsrats av industrin utan att det framgår har inte minskat de senaste
åren. Det visar en rapport som sammanställts av den amerikanska senaten.

11 aug 2010, kl 12:03
0

De ansträngningar som gjorts för att ha bättra koll på vilka som ligger bakom vetenskapliga artiklar i medicinska tidskrifter har än så länge inte haft någon stor genomslagskraft. Det visar en rapport som gjort på uppdrag av den amerikanska republikanska senatorn Chuck Grassley enligt tidningen Scrip.

Rapporten bygger på en undersökning från 2009 som granskat 630 forsknings- och reviewartiklar, ledare och debattartiklar som publicerats i sex ledande medicinska tidsskrifter under 2008. Undersökningen visade att 26 procent av artiklarna hade betalda författare, 8 procent hade spökskrivare och 2 procent hade båda delarna. Undersökningen visade att siffrorna inte ändrats speciellt mycket sedan 1996 då en liknande undersökning hittade 19 procent betalda författare, 11 procent spökskrivare och 2 procent med bådadera.

Rapporten från senator Grassley manar till tydliga och skarpa regler som garantera att samtliga skribenter till en vetenskaplig artikel uppfyller kraven om oberoende. Han har även vänt sig till den amerikanska hälsovårdsmyndigheten NIH och efterlyst tydligare regler för de studier och kliniska prövningar som görs med statliga medel.