Pandemin över enligt WHO

Världshälsoorganisationen WHO har nu satt punkt för pandemin orsakad av
viruset H1N1. På tisdagen meddelade generaldirektören Margaret Chan att
världen nu är inne i en post-pandemisk period men att länder ännu bör
vara vaksamma på förändringar i smittomönster.

11 aug 2010, kl 12:57
0

Annons

Det var flera månader sedan som Sverige liksom många andra länder började avbeställa sina leveranser av vaccin mot viruset H1N1. Men först på tisdagen gick WHO ut med att offentligt förklara pandemin över. Världshälsoorganisationens generaldirektör Margaret Chan meddelade att expertkommittén nu anser att viruset övergått till att var ett vanligt säsongsinfluensavirus som förmodligen kommer att fortsätta cirkulera runt jordklotet.

Den 11 juni 2009 förklarade WHO att världen drabbats av en pandemi och masstillverkningen av vacciner drog igång. WHO:s förfarande och organisationens eventuella kopplingar till läkemedelsindustrin har efter det utsatts för hård kritik men vid sitt senaste uttalande säger Margaret Chan att det var ett korrekt beslut att förklara att världen utsatts för pandemi. Även om pandemin nu anses vara över manar WHO till försiktighet och att extra känsliga individer som gravida bör vaccinerats om det inte ännu gjort det.

Totalt har omkring 18 500 personer avlidit till följd av H1N1 sedan utbrottet april förra året. Antalet stiger fortfarande och bara de senaste två månaderna har ytterligare 300 labtester visat att viruset varit orsaken till dödsfall. Runt om i världen pågår nu efterarbete och analyser för att se hur vi klarade pandemin och hur döds- och sjukdomstalen skiljer sig mellan olika länder.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng