Socialstyrelsen presenterar nationella riktlinjer för cancervård

Nu finns äntligen nationella riktlinjer för cancervårdens tre största tumörformer: bröst-, kolorektal- och prostatacancer. Kvinnor med HER2-positiv bröstcancer bör få tillgång till Herceptin anser Socialstyrelsen. Avastin och Erbitux bör däremot endast användas i undantagsfall vid kolorektalcancer.

3 apr 2007, kl 11:38
0

Annons

Socialstyrelsens nya riktlinjer möjliggör för vården att prioritera åtgärder i en tiogradig skala. På den kniviga frågan om screening anser myndigheten att det finns för stora osäkerheter i tillgängliga metoder för att införa en allmän screening för prostata- och kolorektalcancer.
Ansvarig för prioriteringsarbetet har varit Hans Starkhammar, chef för onkologiskt centrum i Linköping. Trots att tidig upptäckt är en avgörande faktor för att kunna bota prostatacancer anser han att det finns skäl för män att överväga om de verkligen ska göra ett PSA-test.
– I vissa fall leder ett förhöjt PSA-värde till utredning och behandlingar med bestående biverkningar som följd, utan att det varit till någon bevisad nytta för individen, säger han i ett pressmeddelande.


I avsnittet om bröstcancer står nu klart och tydligt att kvinnor som bär på HER2+ bör få tilläggsbehandling med trastazumab (Herceptin). Här fastslås det vetenskapliga underlaget för att läkemedlet kraftigt sänker risken för återfall i sjukdomen, och att behandlingen har hög prioritet i riktlinjerna.
Vidare lyfts vikten av trippeldiagnostik fram, samt användandet av sentinel node-teknik. Sentinel node-tekniken är ett sätt att se om cancern spridit sig till lymfkörtlarna, istället för att rutinmässigt operera bort lymfkörtlar i armhålan vilket kan efterföljande problem med smärtor och obehag. Tekniken innebär att 60 procent av kvinnorna slipper så kallad axillarutrymning.


Vid kolorektalcancer anger riktlinjerna att bevacizumab (Avastin) och cetuximab (Erbitux) i kombination med cytostatika ger viss förlängd överlevnad men till mycket hög kostnad. Enligt riktlinjerna bör läkemedlen endast användas i undantagsfall, framför allt cetuximab där ännu få studier utförts.


I riktlinjerna prioriteras även den palliativa vården, både vad gäller lindring av smärta och andra symtom, och annat stöd för patienter och närstående.


 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng