Nitroglycerin istället för operation när moderkakan inte lossnar

Idag opereras nyförlösta kvinnor när moderkakan inte lossnar. I framtiden kommer de troligen istället att kunna behandlas med nitroglycerin. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

2 apr 2007, kl 11:56
0

I studien som ingår i förlossningsläkaren Maria Bullarbos avhandling ingick 24 kvinnor. Av de tolv som fick en kombination av det livmoderavslappnande läkemedlet nitroglycerin och det livmodersammandragande läkemedlet oxytocin kunde förlossningspersonalen få ut moderkakan genom en enkel dragning i navelsträngen. Av de tolv kvinnor som enbart fick oxytocin lyckades det bara i ett fall
? Det här är ju en mycket liten studie, men vi ska nu göra en större randomiserad, säger Maria Bullarbo.Kombinationsbehandlingen med nitroglycerin och oxytocin resulterade också i minskad blödning totalt jämfört med kvinnorna i kontrollgruppen.Att nitroglycerin har effekt för avslappningen vet man sedan tidigare, det har tidigare gjorts försök med att ge läkemedlet intravenöst, med god effekt.
? Men det är ju mycket enklare att ge en tablett, säger Maria Bullarbo. Studien visar att behandlingen är effektiv och säker och inte ger några allvarliga biverkningar.
Ungefär tre procent av kvinnor som föder barn drabbas av fastsittande moderkaka.


Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng