Annons
Snart öppnar regionerna för dos fyra för de som vill

Snart öppnar regionerna för dos fyra för de som vill

I september börjar flera regioner att vaccinera 18-64-åringar med en fjärde dos covid-19-vaccin.

15 aug 2022, kl 11:46
0

Förra veckan meddelande region Stockholm att man från och med den 12 september kommer att erbjuda en fjärde dos covid-19-vaccin till alla personer mellan 18 och 64 år. Och flera regioner är på gång. Enligt en rundringning som webbtidningen Life Science Sweden har gjort skiljer sig dock tidsplanerna åt mellan regionerna.

Ingen allmän rekommendation om dos fyra

Folkhälsomyndigheten har inte en allmän rekommendation för en andra påfyllnadsdos, det vill säga en fjärde dos, för denna åldersgrupp. Däremot ska de som vill erbjudas en sådan kostnadsfritt. Sveriges kommuner och regioner, SKR, har efterlyst tydligare riktlinjer för att lättare kunna planera sin vaccinationsverksamhet.

Både i region Västra Götaland och i region Skåne kommer personer mellan 18 och 64 år att erbjudas en fjärde dos i början av september.

“Från den 1 september kommer det vara möjligt för personer i åldern 18-64 år att boka in sig för en fjärde dos. Det kommer framförallt att finnas vaccinationstider hos de mottagningar som vaccinerar på uppdrag av Region Skåne”, uppger Region Skånes vaccinsamordnare Anna Lindén till Life Science Sweden.

I region Uppsala erbjuds 18-64-åringar en fjärde dos från och med den tredje veckan i september och även i region Västerbotten finns en liknande plan.

Några regioner kommer dock att börja med påfyllnadsdoserna till 18-64-åringar senare i höst. Detta gäller bland annat region Kronoberg och region Jönköping.

Andra påfyllnadsdos till äldre

Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendation för en ytterligare påfyllnadsdos covid-19-vaccin gäller endast personer som är 65 år och äldre, samt vissa riskgrupper. Sådana riskgrupper är bland andra gravida, immunnedsatta och personer med hjärt- och lungsjukdomar. Rekommendationen gäller från och med den 1 september.

Anledningen är äldre och personer med nedsatt immunförsvar har en ökad risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19.

– Generellt bedöms risken för allvarlig sjukdom som låg för vuxna under 65 år som har vaccinerats med tre doser, men risken stiger med åldern och varierar inom gruppen. Det kan finnas personliga skäl som gör att man vill vaccinera sig med ytterligare en dos, sa Karin Tegmark Wisell i ett pressmeddelande i samband med att myndigheten gick ut med rekommendationen.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Så här ser Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vaccination mot covid-19 ut från och med 1 september 2022.

  • Vuxna som är 65 år och äldre samt personer i riskgrupp från 18 års ålder: Rekommenderas ytterligare en påfyllnadsdos inför kommande höst- och vintersäsong. För många blir detta totalt sett en femte dos covid-19-vaccin. Rekommendationen gäller alla som har ökad risk för allvarlig covid-19. Dit hör bland andra gravida, personer med nedsatt immunförsvar och personer med hjärt- och lungsjukdom.
  • Vuxna i åldrarna 18–64 år som inte tillhör någon riskgrupp: Rekommenderas covid-19-vaccination med tre doser, alltså som i nuvarande rekommendation. Den som tagit tre doser rekommenderas ingen ytterligare påfyllnad i höst. Men personer i denna åldersgrupp som av individuella skäl ändå vill ta en påfyllnadsdos till, dos 4, inför kommande säsong kan göra det. Regionerna bör tillhandahålla vaccin kostnadsfritt även för dessa personer.
  • Barn i åldrarna 12–17 år som inte tillhör någon riskgrupp: Rekommenderas vaccination med två doser, det vill säga att nuvarande rekommendation kvarstår. Inga påfyllnadsdoser rekommenderas
  • Barn i åldrarna 5–12 år i vissa medicinska riskgrupper: Rekommenderas covid-19-vaccination enligt Svenska barnläkarföreningens riktlinjer.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Föregående artikel Två dödsfall efter genterapi mot muskelatrofi
Nästa artikel Vill få off-labelterapi godkänd mot MS