Annons

Snabbare gravid efter p-piller

Kvinnor som har använt p-piller under lång tid och sedan slutar blir fortare gravida än andra kvinnor. Det visar en ny brittisk forskningsstudie.

17 okt 2002, kl 12:16
0

Annons

? Hela det kvinnliga befruktningssystemet tycks hållas i bättre kondition hos kvinnor som inte har ägglossning varje månad, säger studiens ledare Alexandra Farrow vid Brunel University i London.

Studien, som bara omfattade planerade graviditeter, visade att 75 procent av de kvinnor som hade använt p-piller i fem år eller mer blev gravida inom sex månader efter det att de slutat.

? Våra resultat bekräftar ett samband som antytts i andra studier, som visar att p-pilleranvändare har bättre järnstatus, vilket förbättrar chanserna att bli gravid, säger Alexandra Farrow.

Studien, som ingår i ett långsiktigt forskningsprogram, har publicerats i tidskriften Human Reproduction och Alexandra Farrow påpekar att forskningen inte har sponsrats av någon p-pillertillverkare.

? Något vi skulle vilja undersöka så småningom är om det även finns ett samband mellan p-pilleranvändning och en senare menopaus, säger Alexandra Farrow.