Annons

Snabbare gravid efter p-piller

Kvinnor som har använt p-piller under lång tid och sedan slutar blir fortare gravida än andra kvinnor. Det visar en ny brittisk forskningsstudie.

17 okt 2002, kl 12:16
0

Annons

? Hela det kvinnliga befruktningssystemet tycks hållas i bättre kondition hos kvinnor som inte har ägglossning varje månad, säger studiens ledare Alexandra Farrow vid Brunel University i London.

Studien, som bara omfattade planerade graviditeter, visade att 75 procent av de kvinnor som hade använt p-piller i fem år eller mer blev gravida inom sex månader efter det att de slutat.

? Våra resultat bekräftar ett samband som antytts i andra studier, som visar att p-pilleranvändare har bättre järnstatus, vilket förbättrar chanserna att bli gravid, säger Alexandra Farrow.

Studien, som ingår i ett långsiktigt forskningsprogram, har publicerats i tidskriften Human Reproduction och Alexandra Farrow påpekar att forskningen inte har sponsrats av någon p-pillertillverkare.

? Något vi skulle vilja undersöka så småningom är om det även finns ett samband mellan p-pilleranvändning och en senare menopaus, säger Alexandra Farrow.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng